• Lun - Samb de la 9.00 la 20:00
capusa
capuse

CAPUSA

Capusele sunt insecte mici, parazite, inrudinte cu paianjenii. Au patru cicluri de viata: oua, larva, nimfa si adult. In fiecare etapa se ataseaza de un animal, cum ar fi soareci, veverite, pasari, caprioare, pentru a se hrani. Dupa ce s-au hranit suficient, parasesc animalul, intra intr-o perioada latenta si naparlesc pentru a trece in etapa urmatoare de evolutie.

In lume exista cateva sute de diferite tipuri de capuse si multe dintre ele sunt purtatoare de bacterii, virusuri sau alti agenti patogeni care provoaca boli atat la oameni, cat si la animale, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de capuse.

Nu toate capusele transmit boala Lyme, cunoscuta si sub numele de Borelioza. Boala este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi si este transmisa prin muscatura capuselor infectate. Capusele se infecteaza la randul lor atunci cand se hranesc cu sangele unui animal infectat.

Boala Lyme se intalneste in principal in Europa, America de Nord si Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boala Lyme sunt tratate cu antibiotice si, deocamdata, nu exista niciun vaccin care sa previna infectia.

In Romania sunt recunoscute anumite zone cu o incidenta mai mare a bolii, in special in partea de nord a tarii, in judetele Sibiu, Alba si Salaj*.

In cat timp poate transmite o capusa boala Lyme?

Expertii de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii sustin ca in majoritatea cazurilor, capusa trebuie sa fie atasata de o persoana sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite boala.

Cu cat capusa este atasata mai mult, cu atat este mai mare riscul ca aceasta sa transmita boala. Prin urmare, este important sa identifici si sa indepartezi orice capusa cat mai rapid posibil.

Pe de alta parte, exista studii care demonstreaza ca un procent de 5-7% dintre nimfele infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi transmit boala Lyme in mai putin de 24 de ore. Exista o lucrare care a raportat un caz de boala Lyme transmis in 6 ore. In general, riscul de transmitere poate fi scazut in prima zi in care capusa s-a atasat, insa acesta nu este nul.

Fereste-te de capusa la iarba verde!

Activitatile in aer liber, in zone cu padure, tufisuri, iarba inalta sau multe frunze pot creste riscul de a fi muscat de capuse. Recomandarea specialistilor de la Cleveland Clinic este sa verifici atent hainele si incaltamintea imediat ce intri in casa, pentru a identifica rapid eventualele capuse.

Odata identificate, capusele pot fi usor indepartate de pe piele inainte de a apuca sa-ti faca vreun rau, avand in vedere ca este nevoie de cateva ore bune pentru ca acestea sa transmita bacteria“, explica dr. Alan Taege, medic specialist in boli infectioase la Cleveland Clinic, adaugand ca, desi muscatura de capuse poate aparea pe orice zona a corpului, majoritatea se produc in zone izolate, cum ar fi scalpul si axila.

Cele mai mici capuse sunt de culoare maronie si de marimea a doua bolduri. Prin urmare, controleaza cu mare atentie fiecare portiune a corpului. Cere ajutorul partenerului pentru a-ti examina scalpul si verifica atent copiii, din cap pana in picioare.

Cum te protejezi de capuse ?

Preventia este cea mai buna masura de protectie impotriva capuselor atat pentru tine, cat si pentru cei dragi. Iata ce recomanda expertii:

  • Evita zonele cu ierburi inalte si multe frunze
  • Atunci cand faci drumetii, mergi pe centrul potecilor
  • Foloseste un produs repelent care contine compusi chimici, pentru o protectie de cateva ore
  • Protejeaza-ti animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la muscaturi si la unele boli transmise de capuse. Ei pot aduce, de asemenea, capuse in casa si trebuie protejati folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, sampoane sau anumite substante.
  • Odata ce ai intrat in casa, mergi direct la dus, pentru a indeparta orice risc de muscatura de capuse
  • Pune hainele pe care le-ai purtat afara  la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicata va ucide eventualele capuse de pe hainele uscate. Daca hainele sunt umede, poate fi nevoie sa le tii mai mult timp la uscat.

Indeparteaza in siguranta fiecare capusa !

Indepartarea de pe piele cat mai precoce a capusii poate preveni infectarea.

In momentul in care capusa se ataseaza de corpul tau, aceasta infige un ac in piele cu ajutorul caruia se poate hrani. In timp ce capusa se hraneste, bacteriile din corpul ei sunt regurgitate in oraganismul tau, provocand infectia.

De cele mai multe ori, atunci cand gasesti o capusa pe corp, vei observa ca este bine atasata. Prin urmare, pentru a o indeparta, vei avea nevoie de o penseta. Nu este recomandat sa folosesti caldura, sau flacara de la o bricheta, pentru a scoate capusa. De asemenea, nu este indicat sa aplici pe capusa substante cum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. In schimb, prinde bine capusa si foloseste o viteza lenta si constanta pentru a o extrage. Ulterior, poti dezinfecta zona cu spirt.

Cea mai buna metoda de a extrage capusa este de o prinde de cap si nu de corp. In acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii in organism este mult mai mic“, sustine dr. Alan Taege.

La ce trebuie sa fii atent

Boala Lyme mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli.

Simptomele si semnele tipice includ:

  • Febra
  • Cefaleea
  • Oboseala
  • Rash caracteristic numit “eritem migrator”

Netratata, infectia poate afecta articulatiile, inima si sistemul nervos. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice.

Boala Lyme este diagnosticata pe baza simptomelor, eritemului caracteristic si a probabilitatii sa fi fost expus la capuse infectate. Cand aceste aspecte sunt absente, atipice sau nerecunoscute, sunt necesare si alte metode pentru a preciza diagnosticul. Testele de laborator sunt de un real folos in diagnosticul bolii Lyme, atunci cand sunt folosite corect si sunt efectuate prin metode validate. Ca si in cazul altor infectii, testul pentru boala Lyme masoara anticorpii produsi de celulele sanguine in raspuns la infectie. Este nevoie de cateva saptamani – frecvent 3 saptamani – dupa producerea infectarii pentru ca organismul sa produca suficienti anticorpi care sa poata fi detectati.

Daca ai fost muscat de o capusa si prezinti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mergi urgent la medicul infectionist.

EFICIENT

Serviciile noastre sunt eficiente pentru ca folosim aparatura moderna, substante de ultima generatie si personal calificat.

ACCESIBIL

Am creat preturi mici pentru servicii destinate sa rezolve probleme mari. Accesibil pentru oricine.

PRETENOS CU MEDIUL

Utilizam doar solutii autorizate de Ministerul Sanatatii, sigure pentru familia dvs, mediu sau animale de companie.

AVANTAJELE COLABORARII CU NOI

Pest Guard este o firma specializata in prestarea serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. Scopul nostru este acela de a identifica problemele cu care va confruntati si de a va oferi cele mai bune solutii in rezolvarea acestora. In acest sens, va punem la dispozitie personal calificat, va oferim servicii la preturi reale si corecte si utilizam substante de ultima generatie. Toate lucrarile sunt executate cu echipament modern, adecvat fiecarei situatii.

Detinem know-howul necesar rezolvarii problemei plosnitei de pat. Am intervenit pana acum in peste 400 de situatii cu infestari de plosnite in Bucuresti, Ilfov si nu numai. Indiferent ca sunteti o persoana fizica, sau reprezentati un hotel-pensiune sau detineti un apartament inchiriat va vom oferi suport in rezolvarea infestarii cu plosnite si exterminarea acestora.

gandaci

Punem in interesul problemei dumneavoastra toata priceperea si experienta pe care le-am acumulat in timp.  Suntem o societate autorizata de catre Primaria Municipiului Bucuresti, Directia Sanitar Veterinara, certificata ISO prin ISO 9001 si ISO 14001.

  • Asistenta tehnica de specialitate, oferita prin intermediul operatorilor de la serviciul call center
  • Garantia calitatii
  • Seriozitate, punctualitate, eficienta
  • Servicii prestate de personal calificat DDD.
  • Raport calitate / pret – real si corect.
  • Nu in ultimul rand, discretie!
AVETI INTREBARI? CONTACTATI-NE, VA OFERIM SUPORT TELEFONIC!
Suna