ROZATOARELE (SOARECI, SOBOLANI)
Rozatoarele fac parte din clasa mamifere si reprezinta o treime din fauna globului pamantesc. In tara noastra se poate intalni un numar mare de rozatoare, grupate in sase familii, cu peste 35 de specii si subspecii, caracterizate prin insusiri de viata putin intalnite la alte animale, care explica rolul daunator sub aspect economic si al mentinerii si raspandirii unor boli deosebit de grave. Una dintre insusiri este dezvoltarea excesiva si cresterea permanenta a dintilor incisivi, cu ajutorul carora acestea rod, distrug si consuma cantitati enorme de produse agroalimentare.
DE CE TREBUIE SA FACEM DERATIZARE?
In afara pagubelor economice, rozatoarele pot fi considerate ca purtatori de germeni si vectori principali, in transmiterea a numeroase boli infecto-contagioase deosebit de grave, dintre care unele transmisibile la oameni, cum sunt: tularemia, trichineloza, leptospiroza, bruceloza, icterul infectios, antraxul, rujetul, ricketsiozele, toxinfectiile alimentare, pseudopesta aviara, pesta porcina, turbarea, teniazele etc. Prin particularitatile, mobilitatea si frecventa lor excesiva, rozatoarele reprezinta vectori permanenti si contribuie in mare masura la diseminarea pe scara larga a infectiilor, la transportul si la largirea focarelor naturale de boala.
CAND SI UNDE TREBUIE EFECTUATA DERATIZAREA?
Combaterea rozatoarelor trebuie efectuata pe tot parcursul anului si cu o intensitate mai mare primavara si toamna, cand resursele de hrana din zona culturilor agricole se imputineaza si temperaturile exterioare devin tot mai coborate. Majoritatea rozatoarelor au regim variat de hrana, chiar omnivor, insusire care le permite sa se adapteze usor la cele mai diferite surse de hrana. In mediul urban, acolo unde rozatoarele se adapteaza cu mare usurinta se impune efectuarea permanenta de deratizari, mai ales in spatiile ce le ofera conditii prielnice de dezvoltare, cum ar fi: subsolurile tehnice ale cladirilor, retelele de canalizare, depozitele alimentare, unitatile de productie alimentara sau farmaceutica, zonele de depozitare a deseurilor s.a.
IMPORTANTA DERATIZARII
Este foarte important sa cunoastem speciile de rozatoare foarte bine si modul lor de viata pentru a putea interveni cat mai eficient in combaterea lor. Caracteristica cea mai importanta a rozatoarelor este prolificitatea lor. Au maturitate sexuala timpurie (1-3 luni), perioada de gestatie redusa (16-21 zile), gestatii frecvente (2-8 pe an), numarul mare de pui la fiecare nastere (4-12) sunt factorii care fac din aceste animale cele mai prolifice mamifere. O alta caracteristica importanta este capacitatea lor de a se adapta. Acest lucru explica raspandirea si rezistenta lor. Rozatoarele consuma, in general, in raport cu mamiferele mai mari, de 10 ori ami mult decat acestea (un soarece de camp consuma in 24 de ore o cantitate de hrana care depaseste cu 50-70% propria sa greutate). Alegerea momelilor toxice si conditionarea acestora solicita cunoasterea amanuntita a exigentelor de nutritie mai ales la grupul rozatoarelor sinantrope si peridomestice. Chiar alegerea metodei de deratizare este direct influentata de regimul de hrana al rozatoarelor. Dupa cum stim, rozatoarele pot transmite un numar foarte mare de boli bacteriologice, virotice si parazitare atat la om, cat si la animale.